Voorlichting

 

Internet vormt een onuitputtelijke bron van medische informatie. Helaas zit daar ook minder betrouwbare informatie tussen of informatie die meer verwarring dan helderheid geeft. Hieronder vindt u enkele sites met betrouwbare informatie.

Over het algemeen geldt wel het advies: zoekt u op een klacht dan wordt u overspoeld door informatie die vaak niet op u van toepassing is. Zoekt u een kwaal (diagnose) op en heeft u een medische term daarvoor, dan is beter goede informatie te vinden. Let wel op dat u dan bij voorkeur zoekt bij sites die algemene informatie geven en bij voorkeur van grote instellingen zijn bijvoorbeeld Wikipedia, het RIVM of het Reumafonds, om maar eens drie voorbeelden te noemen. Sites met weblogs waar patienten hun eigen verhaal vertellen kunt u beter mijden.

 

Betrouwbare informatie door huisartsen samengesteld:

www.thuisarts.nl

 

Voor veel verschillende aandoeningen en andere gezonheidsgerelateerde vragen heeft de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) diverse patientenbrieven ontwikkeld. Deze kunnen u helpen ter voorbereiding op een consult of daarna om informatie nog eens terug te lezen.

 

NHG-Brieven

 

 

De Merck Manual is een medisch naslagwerk en biedt inzicht in oorzaken en behandeling van meer dan 3000 aandoeningen.

 

Merck Manual